Home – Astrilden en andere Prachtvinken houden en kweken

Tony

Mijn naam is Tony Jochem, woonachtig in Twente, in het oosten van Nederland. Ik ben een kweker en de auteur van twee boeken over Prachtvinken.

Prachtvinken en met name astrilden, zijn in mijn ogen de mooiste vinkachtigen op aarde. De naam zegt het al: prachtvinken. Ze komen voor in Afrika, Zuidoost-Azië, Oceanië en Australië. Deze vogels mogen niet meer worden ingevoerd, dus zullen we ons erop moeten toeleggen de soorten die in de avicultuur aanwezig zijn zorgvuldig te kweken, wil men ze hier nog in levende lijve kunnen aanschouwen. Veel soorten zijn inmiddels al verdwenen, omdat ze zich niet zo goed lenen voor het kweken in gevangenschap.

Adviseur  Avibase – Taxonomy of the Birds of the World 2018. (zie pag. 694)

Deze website

Ik heb in het verleden met tientallen soorten en ondersoorten van deze prachtige en pientere vogeltjes gekweekt. De kennis en ervaringen die ik hiermee heb opgedaan (ook van collega-kwekers) wil ik graag met u delen. Een deel hiervan vindt u op deze website. Daarnaast heb ik de volgende twee boeken geschreven (beide niet meer leverbaar).

Prachtvinken in beeldPrachtvinken in beeld
Dit boek is een identificatiegids voor vogelaars en kwekers met meer dan 450 kleurenfoto’s van alle vogels die tot de familie ‘Estrildinae’ behoren, waaronder ook zeldzame soorten. Het bevat gedetailleerde informatie over hun herkomst, taxonomie, leefgebied, sociaal gedrag, voeding en voortplanting.
Kweken van PrachtvinkenKweken van prachtvinken
Dit boek bevat uitgebreide informatie over het houden en kweken van prachtvinken, gebaseerd op tientallen jaren ervaring van topkwekers. Het is geschreven voor kwekers door een kweker en bevat 135 kleurenfoto’s van verschillende prachtvinken en van de inrichting van het vogelverblijf van de auteur.