Vogels houden

Tropische vogels houden doe je in een droge, tochtvrije ruimte die toch voldoende van verse lucht wordt voorzien door ventilatie. Hoewel ik hierover met sommige andere liefhebbers van mening verschil, vind ik dat tropische vogels in een voldoende warme omgeving thuishoren. In mijn vogelverblijf is het altijd minstens 20°C.

Ik heb mijn vogelverblijf  zorgvuldig gebouwd en ingericht op basis van ervaringen die ik in het verleden heb opgedaan en het inzicht dat ik hierdoor heb gekregen. Inrichting, bouwmateriaal, isolatie, zonlicht en verlichting, temperatuur en luchtvochtigheid zijn daarbij weloverwogen zaken geweest. Dit alles, en het feit dat een deel van mijn werk bestond uit industrieel ontwerpen heeft ervoor gezorgd dat het vogelverblijf even iets meer is geworden dan een ‘vogelhok’. Naast vogels bevat het overigens ook tropische planten, waar ik ook erg in ben geïnteresseerd.

Meer informatie over mijn vogelverblijf vindt u bij het gelijknamige onderdeel in het menu en op de pagina Inrichting ga ik dieper in op de wijze waarop ik het vogelverblijf heb ingericht.

Tenslotte vindt u bij het onderdeel Tips en opsomming van diverse handige tips met betrekking tot het houden van vogels.

 

Mijn vogelverblijf

Mijn vogelverblijf is een geïsoleerd stenen bijgebouw van 6,5 x 6,5 x 2,6 meter, met ramen op de zuidelijke zonzijde en voorzien van lichtkoepels in het dak. Aan de zonzijde bevinden zich thermopane ruiten en een deur. Aan de terraszijde zijn eveneens ruiten aangebracht om van buiten uit ook zicht te hebben. In het midden van de …

Inrichting kooien

Afmetingen De vogelkooien hebben afmetingen van 100 x 50 x 50 cm., resp. 125 x 60 x 60 cm. Daarnaast zijn er 4 vliegkooien van 125 x 70 x 125 cm. Constructie De kooien zijn naar eigen ontwerp vervaardigd. De vloer- cq. zolderdelen en de eindstukken zijn van multiplex. Als achterwand wordt de gestukadoorde muur …

Tips

De tips die u hier vindt, staan – samen met diverse andere – in het boek Kweken van Prachtvinken.