Terug naar Vogels houden

Inrichting kooien

Afmetingen

De vogelkooien hebben afmetingen van 100 x 50 x 50 cm., resp. 125 x 60 x 60 cm. Daarnaast zijn er 4 vliegkooien van 125 x 70 x 125 cm.

Constructie

De kooien zijn naar eigen ontwerp vervaardigd. De vloer- cq. zolderdelen en de eindstukken zijn van multiplex. Als achterwand wordt de gestukadoorde muur gebruikt. Op afstanden van 50 resp. 60 cm zijn frames aangebracht waarin een multiplex schuif kan worden geschoven.Op deze wijze kan men de kooien net zo groot maken als men wil. In dit geval 5 meter lang. Hiervan wordt vaak gebruik gemaakt buiten de broedperiode. Tijdens het broeden zijn de kooien 100 cm. of 125 cm. Het tussenschot wordt gebruikt bij
nestcontrole, reinigen, enz. Buiten het broedseizoen maak ik vaak gebruik van acrylaat (plexiglas) tussenschotten. Je kunt dan door alle kooien heen kijken en vanaf een plek alle vogels bekijken.

Kooienwand-oostgestriptkooienwand-noord

Bodem

Op 3 cm. van de bodem zijn laden  aangebracht met rondom kieren om het stof langs te laten zakken. Dit dwarrelt dan niet telkens op als de vogels heen en weer vliegen. Een behoudt voor de longen van de vogels en van uzelf! De laden zijn aan de onderzijde voorzien van ijzergaas met mazen van 4×4 mm. Op dit ijzergaas liggen houtspaanders van 8 mm Uitwerpselen drogen op deze wijze zeer snel en alle fijne ongerechtigheden verdwijnen door het gaas en blijven er roerloos liggen tot ze worden verwijderd.

kooien-laden-broedkooien-webkooien-front-met-voerbakjes-etc

Voorfront

De voorfronten zijn gemaakt van transparante acrylaat platen. Deze fronten zijn uitgevoerd als draaideuren en staan 10 cm naar binnen. Hierdoor wordt geknoei buiten de kooien voorkomen. In elk front bevinden zich: een deurtje, een luikje, 2 openingen voor waterfonteintjes en 2 uitneembare voerbakjes. De vogels zijn er zo aan gewend. Het front blijft schoon, de vloer blijft schoon en de staartveren blijven heel. Eens per maand worden de frontjes met een schoonmaakmiddel gereinigd.

Kooiverlichting

In elke kooi is een TL balkje aangebracht van 7 Watt. Kleur 84. Deze TL is aan het plafond tegen de zijkant van het tussenframe aangebracht. Als de vogels niet in het volle licht willen zitten kunnen ze naar de andere kant van de kooi vliegen.

Zitgelegenheid

Achter in de kooien zijn links en rechts verticale stokken aan het plafond bevestigd. Deze stokken zijn 25 mm dik. In deze stokken zijn 2 gaten geboord waarin zitstokken van 12 mm. worden gestoken. Deze zitstokken lopen door tot ca. 3 cm van het voorfront. Op deze wijze heeft men niets in de weg zitten en de vogels zijn perfect te bekijken.

kooien-zitstokken-zwevend-2Kooien-oost-60x60x129cm

Broedgelegenheid

Afhankelijk van het soort vogel wordt op het juiste moment broedgelegenheid aangebracht. Gouldamadines broeden meestal in en om de wintertijd. De Goulds zijn holenbroeders en verlangen een dicht nestkastje met een ronde of vierkante ingang. In het kastje moet een “stoep” aanwezig zijn. Het nest wordt in het verlaagde deel gemaakt. De oudervogel staat op de stoep de jongen te voeren.
Afrikaanse astrilden, met name Granaat- en Purpergranaat astrilden, Karmozijnastrilden, e.d. willen beschut zitten. Achter in de broedkooi hangt een open houder van ca. 15 cm. waarin een halfopen nestkastje wordt geplaatst van 12×12 cm. Hiervoor wordt een krans van kunstgroen gehangen die in het midden open is. Hierin wordt van cocosvezel een bolvormig
nest vervaardigd met een ingang aan de voorzijde. Sommige vogels broeden ook zo in een nestkastje. In de volière wordt het liefst een vrij nest gebouwd. Druppelastrilden broeden over het algemeen laag bij de grond. Zij maken ook een bolvormig nest met een ingang aan de voorzijde.