Terug naar Vogels houden

Tips

Kweken van Prachtvinken

De tips die u hier vindt, staan – samen met diverse andere – in het boek Kweken van Prachtvinken.

 

Hoe houd ik vogels?

Tropische vogels houden doe je in een droge, tochtvrije ruimte die toch voldoende van verse lucht wordt voorzien door ventilatie. Ondanks dat andere liefhebbers een andere mening zijn toegedaan, vind ik dat tropische vogels in een voldoende warme omgeving thuishoren. In mijn vogelverblijf is het altijd minstens 20°C. Er wordt vaak gediscussieerd over de vraag …

Schoonmaken

Kooien en volières dienen minstens een keer per week te worden gereinigd. Ontlasting verwijderen en zitstokken schoonmaken. Houtsnippers op de bodem zijn aan te bevelen daar ze het vocht uit de uitwerpselen absorberen. Hoe minder stof, hoe beter voor de vogels (en voor jezelf).  De beste manier van schoonmaken is dan ook een stofzuiger met goede …

Verlichting

Zorg dat er voldoende licht aanwezig is. Daglicht is het beste, doch als de dagen korter worden is bijverlichting noodzakelijk. Het beste gebruikt u hiervoor daglicht TL lampen in de kleur 186 of 865. Er zijn ook speciale ‘True light’ TL’s in de handel. Verlicht normaal minstens 12 uur per dag en tijdens de broedperiode …

Voeding

Geef volwassen vogels nooit volop te eten. Uit verveling eten ze zich vet met alle gevolgen van dien. Rantsoeneer dagelijks. Voor vinkachtigen is dat 5 tot 7 gram per dag per vogel. Eiwit en vitaminen Daarnaast dient dagelijks circa 15% eivoer of krachtvoer te worden verstrekt. Ik heb de beste resultaten met zelfgemaakt eivoer. Een …

Water

Geef uw vogels dagelijks vers water. Reinig de waterbakjes in chloor of een ander desinfecterend middel. Een vijvertje of waterpartijtje in een volière doet het prachtig, maar uit ervaring moet ik u toch ten zeerste afraden. De vogels drinken ervan, maar baden er ook in en verontreinigen op die manier het water. Bacterievorming is het …

Ziekten voorkomen

Voorkom dat vogels in contact komen met vogels uit de vrije natuur of met hun ontlasting. Hierdoor kunnen ze namelijk besmet worden met micro-organismen die ze niet kennen, wat ziekten kan veroorzaken. Als u net nieuwe vogels heeft aangeschaft is het raadzaam deze enkele weken in een aparte kooi te zetten. Het is tevens aan …

Ziekten bestrijden

Als een vogel ‘dik’ zit of een afwijkende ontlasting heeft, bijvoorbeeld gelig, dun en/of met onverteerde zaadjes, dan is het verstandig een mestonderzoek te laten doen. Zet de bewuste vogel(s) apart van de gezonde vogels en ontsmet in elk geval de kooi waarin de afwijking is geconstateerd. Veel voorkomende ziekten bij vogels zijn: Coccidiose, atoxoplasmose, …

Natuurlijke bestrijding

Het product Desinfect Air Total gebruik ik met succes en ik wil het u graag aanbevelen. Het is bedoeld voor uitwendig gebruik. Het wordt geleverd in een spuitbusje en het doodt micro-organismen zoals virussen, bacteriën, schimmels, gisten, sporenvormers, enz. die op de vogels en in de hokken (mest!) voorkomen. Het gas is natuurlijk niet in staat om zomaar …