Terug naar Tips

Voeding

Geef volwassen vogels nooit volop te eten. Uit verveling eten ze zich vet met alle gevolgen van dien. Rantsoeneer dagelijks. Voor vinkachtigen is dat 5 tot 7 gram per dag per vogel.

Eiwit en vitaminen

Daarnaast dient dagelijks circa 15% eivoer of krachtvoer te worden verstrekt. Ik heb de beste resultaten met zelfgemaakt eivoer. Een prefab eiwitpoeder (b.v. Aves-opfok als er jongen zijn, of Aves-kracht in de rustperiode) wordt gemengd met beschuitmeel en ei volgens de gebruiksaanwijzing. Om het mengsel voldoende rul te maken gebruik ik biologisch -melkzuur gegist- wortelsap uit de reformzaak. Dit bevat Bètacaroteen. In de lever wordt hiervan vitamine-A gemaakt.

Als u vitamine-A uit een potje verstrekt bestaat de kans dat u teveel geeft, waardoor de lever juist wordt beschadigd. Het lichaam zelf maakt niet meer aan dan nodig is, de rest wordt afgevoerd. Vooral voor de vorming van het verenkleed bij jonge (blauwe) Gouldamadines is dit van belang. Verder bevat dit wortelsap rechtsdraaiende melkzuurbacteriën die een positieve werking hebben op de darmflora.

Groenvoer

Groenvoer geeft u met mate, of niet. Als dit van buiten komt dient u er zeker van te zijn dat het niet in aanraking is geweest met landbouwgif. Ook roet van uitlaatgassen is niet aan te bevelen. Was het groen altijd rijkelijk onder de stromende waterkraan. Halfrijpe onkruidzaden zijn, zeker tijdens het grootbrengen van de jongen, aan te bevelen.

Levend voer

Afrikaanse astrilden moeten tijdens het grootbrengen van de jongen levend voer ter beschikking hebben. Ook buiten het broedseizoen wordt dit gegeven, zei het mondjesmaat. Meelwormen, buffalowormen, fruitvliegjes (vleugelloze), mierenpoppen en muggenlarven kunt u levend of uit de diepvries verstrekken.

Ook diepvries pinkies worden graag gegeten. Pinkies zijn vliegenmaden. Deze mag u NOOIT levend aan de vogels geven, omdat in de ingewanden van de maden ammoniak aanwezig is. Vogels sterven hier subiet aan!

Maden moet u eerst afspoelen in een appelmoeszeef en vervolgens dompelt u ze in kokend water. Nadat ze enkele minuten hebben gekookt spoelt u ze opnieuw af. Daarna laten drogen en ze zo snel mogelijk invriezen. Vervolgens kunt u dagelijks de benodigde portie ontdooien en aan de vogels geven.

U kunt ook gedroogde muggenlarven aan het eivoer toevoegen. Dit geeft minder risico op schimmelvorming dan diepvrieslarven, mits het eivoer binnen ca. 2 uur wordt opgegeten.