Prachtvinken

Prachtvinken zijn de mooiste vinkachtigen op aarde. De naam zegt het al: prachtvinken. Ze komen voor in Afrika, Zuidoost-Azië, Oceanië en Australië. Deze vogels mogen niet meer worden ingevoerd, dus zullen we ons er op moeten toeleggen de soorten die in de avicultuur aanwezig zijn zorgvuldig te kweken, wil men ze hier nog in levende lijve kunnen aanschouwen. Veel soorten zijn inmiddels al verdwenen, omdat ze zich niet zo goed lenen voor het kweken in gevangenschap.

Met tientallen soorten en ondersoorten van deze prachtige en pientere vogeltjes heb ik in het verleden met succes gekweekt. Meer informatie daarover vindt u bij het onderdeel Mijn vogels.

Boeken

Omdat er verder nagenoeg geen Nederlandstalige boeken zijn waarin informatie te vinden is over al deze soorten, heb ik de jarenlange ervaring van mijzelf en collega kwekers verzameld en te boek gesteld. Dit heeft geresulteerd in de volgende twee boeken:

Kweken van prachtvinken
Hierin vindt u uitgebreide informatie over het houden en kweken van prachtvinken, gebaseerd op tientallen jaren ervaring van topkwekers. Dit boek is geschreven voor kwekers door een kweker en bevat 135 kleurenfoto’s van verschillende prachtvinken en de inrichting van het vogelverblijf van de auteur.

Prachtvinken in beeld
Dit boek is een identificatiegids voor vogelaars en kwekers. Het bevat meer dan 450 kleurenfoto’s van alle vogels die tot de familie ‘Estrildinae’ behoren, waaronder ook zeldzame soorten. Verder vindt u gedetailleerde informatie over hun herkomst, taxonomie, leefgebied, sociaal gedrag, voeding en voortplanting.

Deze boeken zijn niet meer leverbaar.

Het houden van prachtvinken

Op deze website wordt enige informatie verstrekt over prachtvinken. Prachtvinken zijn de mooiste vinkachtigen op aarde. De naam zegt het al: prachtvinken. Ze komen voor in Afrika, Zuidoost Azie, Oceanië en Australië. Deze vogels mogen niet meer worden ingevoerd, dus zullen we ons er op moeten toeleggen de soorten die in de avicultuur aanwezig zijn …

Mijn vogels

Decennia geleden ben ik, net als de meeste kwekers, begonnen met eenvoudige vogeltjes zoals zebravinkjes en diamantduifjes. Van lieverlede begon mijn animo voor prachtvinken toe te nemen, ondanks dat het kweken met deze soorten niet altijd even gemakkelijk gaat. Maar ja, dat is de uitdaging zullen we maar zeggen. Door mijn vele contacten met kwekers, zowel …

Soortnamen alle prachtvinken

In de nomenclatuur van de taxonomie der vogels is de wetenschappelijke naam voor de familie prachtvinken Estrildididae. Onder de circa 340 soorten en ondersoorten prachtvinken worden verstaan alle Astrilden, Amaranten, Vuurvinken, Amadines, Zaadkrakers, Grasvinken, Papegaai-amadines, Nonnen, Bronzemannen, Rietvinken en Rijstvogels. Op Internet vindt u zeer veel afbeeldingen van deze vogels. Veel benamingen die bij deze vogels staan afgebeeld, …