Terug naar Vogels houden

Mijn vogelverblijf

Mijn vogelverblijf is een geïsoleerd stenen bijgebouw van 6,5 x 6,5 x 2,6 meter, met ramen op de zuidelijke zonzijde en voorzien van lichtkoepels in het dak. Aan de zonzijde bevinden zich thermopane ruiten en een deur. Aan de terraszijde zijn eveneens ruiten aangebracht om van buiten uit ook zicht te hebben.

In het midden van de ruimte bevindt zich een verhoogd tuingedeelte van circa 10 m2 met tropische planten en bloemen, omgeven door een laag muurtje.

Vogelverblijf buitenopname G 0902Tropentuin

Kooien

Langs de oost- en noordwand bevinden zich de vogelkooien. De oostwand omvat 2 lagen van 4 kooien van 125x60x60 cm en 4 vliegkooien van 125x70x125 cm. De noordwand is uitgerust met 15 kooien van 100x50x50 cm in 3 lagen. Daaronder bevindt zich de broodnodige bergruimte van 80 cm. achter schuifdeurtjes. Vanwege de aanwezigheid van planten leven de vogels toch wat meer in een natuurlijke omgeving. Alle vogelkooien zijn met de fronten naar de plantentuin gericht die zich in het midden van de tropenkamer bevindt. De vogels voelen zich daar goed bij en dit komt  het broedgedrag duidelijk ten goede.

kooienwand-noord-448x252Kooienwand Oost 500x250 cm IMG_6630-web

Verlichting

Grote ramen op het zuiden en westen, alsmede enkele lichtkoepels laten royaal buitenlicht binnen. Bij sterke zonneschijn wordt d.m.v. zonwering getemperd om oververhitting te voorkomen. Verder is de tropenkamer uitgerust met 4 daglicht TL’s van 52 en 4 van 36 Watt. In de kooien zijn 7 Watt TL’s en in de vliegkooien 13 Watt TL’s aangebracht. De grote TL’s springen ’s morgens en ’s avonds bij, terwijl de lampen in de kooien de hele dag branden. De lampen worden middels tijdklokken in 4 trappen bediend.

buitenopname_ramen_448lichtkoepel_448

Klimaat

Verwarming

Het verblijf wordt verwarmd door vloerverwarming. Dit is gelijk met de bouw van het huis aangelegd. De thermostaat staat altijd op 20º C. In de zomer loopt de temperatuur soms op tot 28º C.

Luchtvochtigheid

De luchtvochtigheid bedraagt maximaal 70%. Als het buiten droog is zorgen de vijver en de planten voor voldoende vocht door verdamping. Door de tropische planten regelmatig te sproeien kan men dit gemakkelijk reguleren.

Luchtverversing

Via raamventilatie, ontluchtingskappen, lichtkoepels en aanwezige buitendeur met hordeur wordt naar behoefte geventileerd. Daarnaast lopen door alle kooien geperforeerde pijpen die op een centrale buis zijn aangesloten. Via een ventilator worden deze pijpen vacuüm gezogen waardoor een langzame luchtafvoer uit de kooien plaats vindt. Deze lucht wordt naar buiten afgevoerd.

lichtkoepel-smalbuitendeur_horgaas_100_3434 webafzuiginrichting 030204 web

Reiniging

Tijdens de bouw is direct voorzien in een centraal stofafzuigsysteem. Door gebruik te maken van een zelfgemaakte stofafscheider belanden alle verontreinigingen rechtstreeks in de afvalbak (middelste foto boven),  die zo aan de straat wordt gezet als de vuilniswagen langs komt. Verder is de vloer van plavuizen voorzien, waarin een schrobputje, zodat de boel regelmatig kan worden opgefrist.